Higgovale 1

This Higgovale, Cape Town home was originally part of the farm buildings on the Higgo farm. It apparently had the third pool ever built in Cape Town on the spot of the current pool.
The current owner, a cape town-based architect and his wife, have renovated the house 4 times since they bought it, once before each child was born and once again when the oldest child entered her teens.
The original house was a rather nondescript collection of previous additions to the original 1-room farm building. It had a narrow uncovered stoep with a poor relationship to the garden which was at a lower level. Access to the pool was difficult.
The main alterations attempted to unify all the disparate elements of the house as well as add significant accommodation. Externally a covered wrap-around stoep disguised the different roofs and levels. All the windows and doors were changed to the same family of sliding sash windows and wide doors. Outdoor living was very important and so the stoep widened towards the rear garden to accommodate dining table and lounge area. The garden was raised to the level of the main living space. The pool was connected to the stoep via a direct stair. The result is an exterior which fits well into the surrounding provides seamless indoor-outdoor living.
Internally the original house consisted of 3 bedrooms, a separate small kitchen and 2 bathrooms. Now, the house has a large open plan living-dining – kitchen space, a playroom and study, and 5 bedrooms, 4 of which have en-suite bathrooms. Oak timbers floors unify the living spaces while carpets with underfloor heating provide the bedrooms with warmth and comfort. A Morso fireplace heats all of the 90m2 living space very effectively and solar panels and good roof insulation further lower the heating costs.

MORE PROJECTS